2,4GHz WLAN DX yksinkertaisin konstein

Tässä tee-se-itse antenneilla ja perus wlan laiteilla rakennetaan n. 300 metrin wlan yhteys kaupunki oloissa. Ilman virityksiä ylteys loppui 100m paikkeilla. Tukiasemaan teime antennin auton umpiosta, netissä olevan "vuoka antennin" periaatteella. Toisessa laitteessa ei ollut antenni liitintä joten jouduimme laittamaan koko wlan mokkulan umpion sisään. Mokkulasta selvitin missä kohdassa mokkulaa antenni on ja asensin sen kohdan umpion poltopisteeseen.

Testissä selvisi että yksi vieras wlan tukiasema oli noin puolessa välissä yhteys väli. Vieraan verkon signaali oli vain 17% kun kaksi kertaa kauempaa auton umpio-antennilla oma verkko tuli 57% sinkkua ja täydet nopeudet "G-wireles". Ilman "antenneja" , laiteiden omilla antnneilla ei saanut 300m minkäänlaitsa havaintoa vasta asemasta. Testissä oli PHILIPS SNB6500 tukiasema ja PHILIPS USB mokkula SNU6500.

Kuva

Kuva

Kuva

Kuva Mokkulan oma ohjelma näyttää noin 30% enemmän sinkkua kuin netistä löytyvällä "purkki" antennilla
Kuva Tallenna kuva niin saat paremman


Kuva ,, wlan antennit testissä">Tee-Se-Itse wlan antenneita netissä
,, wlan linkkejä">WLAN DX linkkejä mm. "englanti 14km test"
,, 30 - 40 dB Gain">Hyvät antenni rakennus ohje sivut !
,, englaniksin">Hyvät antenni rakennus ohje sivut !


Kuva
Oman verkon rakennetta.
WLAN pipiitteri "T20VERKKO" tähyilee horisonttiin. "Auton Umpioanttenni" antenni jonka alla laatikossa PHILIPS SNR6500 Repeater ja verkkolaite. Antenni kaapelia 40cm. Pitkän antennikaapelin vaimenuksesta on päästy eroon, "langattomasti".


Kuva
Oman verkon rakenne.
Tukiasema SSID=T20AAA kytketty johdolla ADSL modeemmiin. Laite PHILIPS SNB 6500. Ensimmäinen toistin-asema SSID=T20VERKKO on itsenäinen laite joka ei tarvi muutakuin sähköä. Antennina auton umpiosta tehty suunta-antenni ( joka osoittautui tehokkaammaksi kuin "vuoka" antenni ). Seuraavat toistinasemat SSID= T20VERKKO2 ,,,,,,,,3,,,,,,4 jne. Laitteena toistimissa on PHILIPS SNR 6500 . Päätelaitteena on Buffalon, Bekninin ja Philipsin WLAN sovittimia. Konfikuraatio WDS=Wireless Distribution System eli toistaminen. Laitetaan kulkemaan ketjussa. T20AAA toistaa aseman T20VERKKO ja asema T20VERKKO toistaa T20AAA ja T20VERKKO2. T20VERKKO2 toistaa T20VERKKO ja T20VERKKO3 ,, jne raxit ruutuun. Konfikuraatio suoritetaan lähietäisyydellä niin että toistavat laitteet kuulevat varmasti toisensa ja verkko johdolla. Lopuksi toistimet sijoitetaan paikoilleen ja niihin kytketään "täsä tapauksessa 5V DC sähköt". Maastossa toistimia pitää olla 150m - 0,5km välein antennista tiipuen, DX paljon kauempaa. Verkon maksimi nopeus on 108 Mbps( Standart TURBO G ). Reititys verkossa tapahtuu automaattisesti, yhteys vain johonkin verkopisteeseen. Verkko on salattu.


Jouko Haikala 2006